Cosette Chichirău
Deputat
Am intrat în politică cu visul că vom reuși să facem diferența în România pe termen lung. N-am făcut prea multe calcule în 2016 – dacă să fac acest pas sau nu, dacă politica e prea murdară ca să mă implic, dacă suntem condamnați la subdezvoltare și izolare. Am intrat cu sufletul.
Am început politica cu entuziasm, cu pasiune pentru binele comun și cu determinarea să apăr valorile în care cred și prin care trăiesc, indiferent de presiuni. Onestitatea și corectitudinea, pe de o parte, și umanismul și empatia, pe de altă parte, m-au ancorat în tumultul și haosul politicii.
Mi se spune adesea că modernizarea Iașului și a României în timpul vieții noastre este un proiect prea ambițios.
Dar eu cred că trebuie să încercăm.
Dacă nu noi, atunci cine?
Dacă nu acum, atunci când?
Cercetător
► Studii economice
M-am născut și am copilărit în Iași, unde am absolvit Liceul de Informatică în 1996 (șefă de promoție, două ediții ale Olimpiadei Naționale de Informatică) și Facultatea de Științe Economice a Universității Alexandru Ioan Cuza în 2000.
► Doctorat în finanțe
După licență, am plecat la studii în Statele Unite, unde am obținut un MBA (2002) și un doctorat în finanțe (2007) la University of Massachusetts Amherst.
Mi-am scris teza de doctorat despre valoarea intrinsecă și de piață a inovării în întreprinderi din domenii de tehnologie înaltă (“The Impact of R&D on the Fundamentals and Market Values of Firms”).
► Cercetare
Am făcut cercetare atât în domeniul piețelor de capital și instrumentelor financiare (ex. “Principal Component Model with VaR Analysis”, Interest Rate Risk Modeling, Wiley Finance series) cât și în finanțele întreprinderii (ex. “Mispricing vs Risk Premia in R&D-intensive firms”, International Review of Financial Analysis).
Analist
► Management al riscului financiar
Încă de la începutul doctoratului (2002), am intrat în câmpul muncii full-time. Am adunat în Statele Unite 10 ani de experiență în industria financiară mare (Big Finance).
La MassMutual Financial Group (#76 în lista Fortune 500, cu $675 miliarde fonduri sub administrare), am avut o carieră de 5 ani, începând ca analist și plecând ca director de management al riscului.
► Strategii financiare complexe
Am lucrat la proiecte mari, complexe, pe aproape tot spectrul de produse financiare: profilul risc/beneficiu pentru produse structurate (e.g. CDOs, Synthetic CDOs, equity-linked notes), capitalizarea grupului financiar, capitalizarea produselor financiare din sistemul de pensii, formularea strategiei cantitative pentru un portofoliu de $6 miliarde format din produse financiare exotice, greu de modelat.
Am învățat atât partea tehnică, de modelare și programare, cât și partea organizatorică și de prezentare, lucrând și cu cercetători seniori și cu managementul de top fără expertiză tehnică.
Team Lider
► Lucru în echipă
La State Street Bank, al treilea manager de fonduri din lume, am condus echipa care se ocupa de analiza riscului de piață pentru portofoliul de trading din toate filialele din lume.
În fiecare zi, echipa mea producea un raport de risc care însuma un portofoliu de peste 100.000 de instrumente financiare, afectate de câteva mii de factori de risc, în simulări de la o zi la doi ani în viitor. Efectuam zilnic previziuni despre cum va evolua lumea, cu ajutorul unor sisteme informatice complexe, avansate.
Prin comparație, modelele macroeconomice necesare în România pentru a modela sistemul de pensii sau încasările bugetare au un grad de complexitate mai redus.
► Eficiență și disciplină
La cele două mari corporații la care am lucrat, am învățat organizare, eficiență, disciplină organizațională și instituțională, standarde internaționale de calitate.
Antreprenor
Am învățat din experiență directă, la prima mână, care sunt greutățile cu care se confruntă antreprenorii și ce măsuri le-ar putea face viața mai ușoară.
Începând cu anul 2011, m-am implicat în mai multe proiecte antreprenoriale, în roluri de consultant și expert financiar sau asociat și proprietar de afacere. Proiectele mele includ: soluții pentru finanțarea de instalații solare, aplicații pentru mobil cu scop educativ (la nivel universitar), dezvoltarea unei platforme de modelare financiară colaborativă. Am colaborat cu alți antreprenori pe proiecte de implicare civică (tehnologie în politică), de marketing pentru inovații medicale, de tehnologie de localizare GPS. Locuind în Cambridge (SUA) din 2009, am avut acces la oameni și resurse extraordinare, inclusiv oameni asociați cu programul de susținere a antreprenoriatului MassChallenge, pe care mi-aș dori să-l văd implementat și în România.
Am plecat din lumea abstractă a modelării financiare și am ajuns în lumea pragmatică a afacerilor mici care în fiecare zi trebuie să găsească clienți și să realizeze venituri. Am învățat din experiență directă, la prima mână, cum se scrie și implementează un plan de afaceri, cum se dezvoltă un produs pentru piață, cum se ajustează produsele la cerințele clienților, cum se atrag investitorii.
Singura revoluție reală este în educarea minții și perfecționarea caracterului, singura emancipare reală este cea individuală, iar singurii revoluționari adevărați sunt filozofii și sfinții.
Deputat de Iași
Politica înseamnă putere. Puterea legitimă este cea de a face lucruri în folosul comunităților. Oricât de mult s-ar vorbi de pe margine, oricât de multă presiune s-ar exercita prin media, ONG-uri, proteste sau petiții, numai oamenii politici au puterea legală să facă ceva în domeniul public: să ia decizii, să aloce bani și să implementeze proiecte.
A fi om politic cere mult mai mult decât competență profesională și integritate. Cere sensibilitate la nevoile oamenilor, forță interioară, curaj și deschidere. Cere sacrificiu și perseverență.
Din 2016, sunt deputat de Iași în Parlamentul României. Din opoziție, am criticat corupția, incompetența și abuzurile împotriva justiției. De la guvernare, am susținut marile proiecte ale Iașului și ale Moldovei, cum sunt autostrăzile și spitalele. Cred mai mult decât oricând că în România se poate guverna prin competență, integritate, muncă și dedicare.
Citește mai multe despre activitatea mea parlamentară.
Valori politice
Libertatea
Cred în libertatea de a avea propria religie, tradiție și familie, fără a fi judecat sau marginalizat. Când suntem liberi, suntem fericiți. Cred în respectul reciproc între grupurile cu obiceiuri și convingeri diferite. Diversitatea și toleranța ne fac mai puternici ca societate, pentru că iubirea și acceptarea sunt mai puternice decât ura și izolarea. Nu cred că statul ar trebui să intervină în viețile noastre personale. Susțin cu convingere drepturile și libertățile femeilor, inclusiv cele reproductive, și implicarea lor în deciziile comunității prin ocuparea de poziții de putere politică.
Progresul
Cred în dreptul fiecărei persoane de a-și aduce propria contribuție la epoca în care trăim pe planetă. Oricât de glorios este trecutul și oricât de mândri și atașați suntem de el, prezentul și viitorul sunt obligația noastră. Tehnologia, economia și societatea sunt în continuă schimbare. Susțin progresul și cred că putem construi un viitor mai bun decât trecutul, dacă avem curaj.
Pacea
Cred în diplomație și negociere, cooperare și integrare. Războiul este o soluție doar pentru nebuni. A domina o persoană sau o națiune este o iluzie temporară. Fiecare persoană sau comunitate are propria voință și mai devreme sau mai târziu, aceasta se va exprima. Cea mai bună soluție este dialogul și găsirea unui mijloc acceptat de toată lumea.
Umanismul
Piața liberă este cea mai bună formă de organizare economică, însă ea poate funcționa optim doar în condițiile eliminării sărăciei și analfabetismului. Cred în dreptul universal la educație. Cea mai bună formă de protecție socială este un loc de muncă decent și integrarea în societate.